Wat is vegan fashion?

Wat is vegan fashion? Waarom zou je veganistische accessoires en kleding kopen? Is veganistische mode überhaupt duurzaam?

Helaas bevatten veel kledingstukken en handtassen die nu vervaardigd worden materialen die afkomstig zijn van dieren. Met vegan fashion kan het ook anders!

Omdat het aantal veganisten wereldwijd toeneemt, wordt vegan mode steeds populairder.

Dus of je nu onlangs vegan bent geworden en niet weet waar je moet beginnen of je bent gewoon geïnteresseerd in de modewereld in het algemeen, ik weet zeker dat je hier iets nuttigs of interessants gaat leren!

Wat is vegan fashion?

Om veganistische mode te begrijpen, moet je eerst weten wat veganisme is. Veganisme gaat niet alleen over plantaardig eten, veganisme is een levenswijze waarbij – voor zover praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden. Naast voedsel leveren kleding en schoonheidsproducten de grootste bijdrage aan dierenleed.

Vegan fashion is een manier om kleding en accessoires te produceren en te kopen zonder uitbuiting van dieren, dus veganistische kleding en accessoires zijn vrij van materialen die zijn verkregen van dieren, zoals bont, leer en wol. Er wordt ook geen gebruik gemaakt van knopen, lijmen en andere details die afkomstig zijn van dierlijke producten.

Waarom kiezen voor vegan mode?

Er zijn veel redenen om voor veganistische mode te kiezen. De meest voorkomende is omdat je niet wilt dat dieren lijden, vooral als je alternatieven hebt die net zo goed of zelfs beter zijn dan hun niet-veganistische tegenhangers.

Het beste en het gemakkelijkste wat je kunt doen voor onze planeet is minder dierlijke producten kopen, dus kies voor vegan fashion!

Kiezen voor veganistische kleding is ook een goed idee wanneer je huidproblemen hebt. De meeste niet-veganistische materialen zijn zwaar behandeld met chemicaliën. De meest huidvriendelijke en natuurlijke materialen zijn vegan.

Stop met uitbuiting van dieren

Dieren zijn bewuste, levende wezens die hier niet voor ons zijn om te gebruiken. Het zijn GEEN machines!

We hebben niet het recht om ze te doden en/of hen leed te berokkenen voor leer, bont, wol, zijde, enz.

Het is niet oké om iemand te vermoorden voor een paar schoenen, noch om iemand levenslang op te sluiten in een kleine en drukke plaats om er truien van te maken.

99% van de mensen zijn dierenliefhebbers, waarschijnlijk ben jij dat ook. Je zou  wreedheid tegen dieren waarschijnlijk niet met je geld steunen als je het met je eigen ogen zag gebeuren.

Varken achter hek

Milieuvoordelen van veganistische mode

Het grootbrengen van koeien voor leer, schapen voor wol en kleine zoogdieren voor bont heeft een zeer schadelijk effect op het milieu. Ze zijn verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen, ontbossing, bodemdegradatie, waterverontreiniging en meer.

Sommige veganistische materialen zoals katoen kunnen ook erg giftig zijn, maar ze zijn nog steeds milieuvriendelijker dan de materialen die van dieren komen, vooral als ze bewust worden geconsumeerd.

Je zou kunnen zeggen dat leer slechts een bijproduct is van de vleesindustrie, dus het vermindert eigenlijk afval door alle delen van het dier te gebruiken. Dit is technisch waar, maar dit zou om 2 redenen niet de reden moeten zijn om leer te blijven kopen:

  • We zouden minder vlees moeten consumeren om klimaatverandering tegen te gaan. Leer is het bijproduct van een industrie die schadelijk is voor het milieu en de winst gaat ook naar hen. Dus elke keer dat je leer koopt, steun je nog steeds de vleesindustrie.
  • De boeren of fabrieken weten dat ze aan het einde van het leven van de koe de huid gaan verkopen. Ze weten dat ongeveer 10% van de winst zal komen uit de verkoop van de huid voor leer en daar rekenen ze op. Als mensen zouden stoppen met het kopen van leer, zouden de boeren 10% minder verdienen en misschien zou het op die manier niet eens meer winstgevend zijn om koeien te fokken en zouden ze in plaats daarvan overschakelen op het telen van planten.

Is veganistische mode duurzaam?

Vegan leer is gemaakt van plastic dat ook niet duurzaam is. Ik ben het ermee eens dat het nog steeds een probleem is en dat veganistische mode nog niet perfect is. Maar er zijn steeds meer merken die veganistisch leer aanbieden dat is gemaakt van planten zoals ananasbladeren, appels, paddenstoelen, enz. Er zijn ook merken die gerecycled plastic gebruiken, wat ook een oplossing kan zijn om het plastic afval dat we al hebben gemaakt aan te pakken.

Dus het antwoord is: ja, je kunt veganistische kleding, schoenen, tassen en accessoires vinden die gemaakt zijn van duurzame materialen en die de plastic afvalberg niet verhogen.

Onze vegan bohemian handtassen zijn gemaakt van decoratieve meubelstoffen, alcantara en linnen katoen. Je ontdekt ze hier.

Welke materialen moet je als veganist vermijden?

Welke materialen komen van dieren? En waarom moet je ze vermijden?

Dit zijn de dingen waar op je moet letten als je nieuwe kleding koopt. Controleer altijd het etiket en zorg ervoor dat ze de onderstaande materialen niet bevatten! Het is zelfs nog beter als je kleding kunt vinden met het label 'vegan'!

Let wel op, veganistische alternatieven worden niet allemaal op dezelfde manier gecreëerd. Sommige zijn duurzamer dan andere. Kies indien mogelijk voor het beste alternatief!

Bont

Gelukkig zijn de meeste mensen tegenwoordig tegen de wreedheid van bont. De dieren die voor bont worden gebruikt, zijn de schattigste en, ja, de zachtste. Waarschijnlijk zijn nertsen, konijnen en vossenbont het meest bekend maar ook de vacht van bevers, chinchilla's, katten, honden, wasberen, zeehonden en beren werden of worden gebruikt.¹

Bont is een luxeproduct en je kunt het gewoon helemaal vermijden. Het leven van deze dieren redden, die ofwel gevangen en gedood worden of onder vreselijke omstandigheden grootgebracht worden voor hun vacht.

Een bontjas was lang een statement item in de modewereld (dankzij Anna Wintour en haar benadering van mode zonder enige compassie) maar tegenwoordig lijkt het dragen van bont voor de meeste mensen beschamend en achterhaald.

Vosje in de sneeuw

Vegan alternatief voor bont: namaakbont

Het veganistisch alternatief voor bont is nepbont of namaakbont. Het is gemaakt van polyester of andere synthetische materialen, dus niet echt een aanrader. Als je toch bont in je leven nodig hebt, is het nog steeds beter om voor nepbont te kiezen in plaats van echt bont. Nepbont is niet zo zacht als echt bont maar wel minder wreed. Dus jij kunt beslissen of die zachtheid het waard is om een ​​dozijn schattige dieren te doden.

Leer

Leer is gemaakt van de huid van dode koeien of soms varkens. Het wordt meestal gebruikt in schoenen, tassen en accessoires maar het kan ook worden verwerkt tot kleding zoals broeken en leren jassen.

Wat is het probleem met leer? Allereerst: er is geen leer zonder een dood dier. Dus als je leer koopt, betaal je voor de dood van dat dier. Ten tweede is de leerindustrie niet duurzaam. Koeien produceren veel broeikasgassen en afval, en leerlooien (de meest voorkomende chroomlooiing) is zeer giftig voor het milieu en schadelijk voor de mensen die ermee moeten werken.

Er bestaat ook exotisch leer dat is gemaakt van slangen-, hagedis-, alligator- of krokodillenleer.² Dit is net zo wreed en schadelijk voor het milieu als conventioneel leer. Maar exotische huid wordt alleen gebruikt voor luxeproducten waardoor ze nog meer overbodig zijn.

Slecht vegan alternatief voor leer: PVC

Een veelgebruikt alternatief voor leer is PVC, dat vooral door fast fashion-merken wordt gebruikt. PVC is een zeer goedkoop en laagwaardig synthetisch materiaal en het is geen goed alternatief voor leer. PVC-artikelen zijn erg verkwistend omdat ze niet lang meegaan. Ze zien er ook van mindere kwaliteit uit dan echt leer.

Als je een klein budget hebt, maar toch dierenmishandeling wilt vermijden, is PVC uiteraard de beste keuze! 

Populair vegan alternatief voor leer: PU-leer

Een ander leeralternatief dat steeds populairder wordt, is PU-leer. PU staat voor polyurethaan wat ook een synthetisch materiaal is. PU heeft echter een veel betere kwaliteit en duurzaamheid dan PVC. Het lijkt erg op echt leer en een ongetraind oog zou het verschil niet kunnen zien.

PU-leer is een eerlijk alternatief voor leer. Beide hebben hun voor- en nadelen, maar PU-leer houdt geen verband met dierenmishandeling, dus ik denk dat het een betere optie is. Het is ook vriendelijker voor de werknemers die geen chroomlooiing hoeven te gebruiken.

Beste vegan alternatief voor leer: plantaardig leer

Het beste veganistische alternatief voor leer is ongetwijfeld plantaardig leer. Plantaardig leer kan van veel planten komen maar de meest voorkomende zijn Pinatex dat afkomstig is van ananasbladeren, MuSkin dat is gemaakt van paddenstoelen en appelleder.

De meeste soorten plantaardig leer zien eruit en voelen net zo goed als echt leer maar Pinatex heeft een unieke, gerimpelde look. Ik zou niet zeggen dat het beter of slechter is, het is gewoon anders.

Plantaardig leer is ook milieuvriendelijker dan echt leer omdat het afkomstig is van planten. Het is natuurlijk en biologisch afbreekbaar en minder energie- en waterintensief dan leer of PU-leer.

Wol (ook kasjmier, alpaca, angora, ...)

Traditioneel wordt wol gemaakt van het haar van schapen. Maar er zijn andere soorten wol die van verschillende dieren komen. De naam hiervan komt van de naam van het dier waarvan ze zijn geoogst. Dus kasjmier komt van kasjmiergeiten, alpaca komt van alpaca's, angora komt van angorakonijntjes, enz.

In vergelijking met leer en bont is het moeilijker in te zien waarom wol wreed is voor dieren. Want om wol te krijgen, hoef je de dieren niet te doden, je moet ze gewoon een knipbeurt geven, toch?

Dit is grotendeels waar maar helaas zijn er nog steeds zeer wrede praktijken in de wolindustrie.

Er is bijvoorbeeld mulesing waarbij sommige haren en een deel van de huid bij de staart worden afgesneden om infecties te voorkomen. Er zijn echter andere manieren om infecties te voorkomen maar dit is de goedkoopste optie.

Er is ook de overtuiging dat schapen moeten worden geschoren. Dat is tegelijkertijd waar en onwaar. Er is geen enkele soort in de natuur die de 'hulp' van mensen nodig heeft omdat ze anders zouden doodgaan; zo werken de natuur en evolutie gewoonweg niet. Er zijn maar een paar soorten die van elkaar afhankelijk zijn maar geen enkel dier is afhankelijk van mensen. Alleen gedomesticeerde dieren...

Het probleem met gedomesticeerde schapen is dat we ze zo hebben gefokt dat ze een gerimpelde huid hebben, zodat ze een groter oppervlak hebben om wol te laten groeien. Op deze manier krijgen ze meer wol dan ze nodig hebben. Nu produceren schapen die voor hun wol worden gehouden buitensporige hoeveelheden wol, waardoor ze het risico lopen te sterven door de extreme hitte. Daarom moeten ze worden geschoren. Maar wij hebben hiervoor gezorgd!

Kasjmier, alpaca, angora en andere soorten wol zijn meestal minder wreed maar ze hebben ook hun eigen problemen. Deze industrieën zien de dieren nog steeds als handelswaar en hun doel is om er winst mee te maken. De dieren leveren meestal wol van mindere kwaliteit naarmate ze ouder worden en na een tijdje is het niet meer economisch rendabel om ze te houden. Ze worden dus over het algemeen op een veel jongere leeftijd voor vlees verkocht dan hun oorspronkelijke levensduur zou zijn.

Schaap

Vegan alternatief voor wol: katoen

Katoen is een goed alternatief voor wol. Katoenen truien zijn meestal niet zo warm en zacht als wollen truien maar ze zijn net zo goed ademend en zelfs gemakkelijker te onderhouden.

Katoen jeukt ook niet zo als wol en het is beter voor de gevoelige huid.

Slecht vegan alternatief voor wol: acryl

Acryl is een synthetisch materiaal dat vaak wordt gebruikt ter vervanging van wol. Het voordeel van acryl is dat het veel goedkoper is dan wol en ook goedkoper dan katoen.

Acryl is echter vreselijk voor het milieu. Het is gemaakt van plastic, het is niet biologisch afbreekbaar, het is van lage kwaliteit en het is niet duurzaam.

Acryl kan warm zijn maar het is niet ademend. Dit betekent dat je super zweterig kunt worden in acryl of andere synthetische kleding.

Zijde

Zijde is een andere stof die veganisten vermijden. Het is waarschijnlijk het minst bekend waar het vandaan komt. Ik wist het tenminste niet voordat ik vegan werd.

Zijde is de cocon van de zijderupsen die ze bouwen voordat ze in motten veranderen. Helaas krijgen ze niet de kans om te transformeren want wanneer zijde wordt geoogst, worden de wormen levend gekookt in hun cocons.

Roze zijde 

Populair vegan alternatief voor zijde: rayon

Rayon is een populair veganistisch alternatief voor zijde. Het is gemaakt van houtpulp dus het is volledig veganistisch.

Rayon is goedkoper en duurzamer dan zijde.

Zowel rayon als zijde zijn erg moeilijk te verzorgen. Ze kunnen alleen chemisch worden gereinigd, wat schadelijk is voor het milieu.

Rayon is een prima textiel dus ik ga er niet dieper op in. Maar als ik de kans krijg, kies ik liever iets anders dat milieuvriendelijker en gemakkelijker te onderhouden is.

Beste vegan alternatief voor zijde: modal

Modal is tegenwoordig een van de beste vervangers voor zijde en een van de beste materialen!

Net als rayon wordt ook modal gemaakt van houtpulp. Maar het is op een meer milieuvriendelijke manier gemaakt in een gesloten systeem dat geen giftig afval produceert.

Modal voelt zijdezacht aan en is praktischer dan zijde of rayon. Het kan in de machine worden gewassen en het kreukt niet! Het is ook hypoallergeen en geweldig voor de gevoelige huid!

Dons en veren

Dons en veren worden meestal gebruikt in warme winterjassen. Veren kunnen ook worden gebruikt als decoratie of verfraaiing.

Het dons en de veren die in jassen worden gebruikt voor isolatie zijn meestal afkomstig van eenden of ganzen. Ze worden vaak pijnlijk en onmenselijk uitgerukt.³

Dons en veren zijn onnodig wreed omdat we betere (vriendelijkere en milieuvriendelijkere) opties hebben.

Beste vegan alternatief voor dons: gerecycleerd plastic

Plastic van PET-flessen, afgedankte visnetten of oude synthetische stoffen kunnen worden gerecycleerd tot lichtgewicht en isolerende materialen. Deze zijn geweldig om je warm te houden in de winter terwijl ze plastic uit onze oceanen houden en de dieren met rust laten!

Plasticvervuiling is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Er kleding van maken is een van de mogelijke oplossingen en er is momenteel veel innovatie op dit gebied.

Parels

Parels zijn edelstenen die worden geproduceerd door mosselen of oesters.

Dit zijn dieren die veganisten niet eten, dus ze dragen of kopen ook geen parels.

Oesters worden gekweekt voor hun parels en als ze niet meer kunnen produceren, worden ze verkocht voor hun vlees.

Vegan alternatief voor parels: ethisch gedolven edelstenen

Er zijn zoveel verschillende kostbare edelstenen Ze zijn er in verschillende kleuren, vormen en maten. En ze zijn allemaal veganistisch!

Maar zorg er alsjeblieft voor dat ze ethisch en eerlijk worden gewonnen! Helaas zijn er veel onethische praktijken in de mijnbouw (trouwens ook in de parelteelt).

Ontdek al onze prachtige armbanden met edelstenen hier.

Vrouwen draagt armbanden met edelstenen 

Details die je kleding niet-veganistisch maken

Zelfs als het belangrijkste materiaal van een item veganistisch is, kan het soms details bevatten die dat niet zijn. Deze details in kleding of accessoires zijn zoals melkpoeder in voedsel. Ze zijn er maar niemand weet waarom en ze kunnen gemakkelijk worden vervangen door iets anders.

Let altijd op onderstaande niet-vegan details want zelfs kleding die als veganistisch wordt bestempeld, kan deze details hebben.

Maar ook deze details hebben allemaal veganistische alternatieven.

Lijm

Traditioneel was de lijm die voor schoenen werd gebruikt niet veganistisch. Het werd gemaakt van dierlijk eiwit dat afkomstig is van melk, botten, huid, vlees, enz.

Tegenwoordig zijn synthetische lijmen populairder omdat ze goedkoper en gemakkelijker te produceren zijn. Maar traditionele lijm op basis van dierlijke eiwitten is nog steeds op de markt.

De meeste winkeliers hebben geen informatie over de lijm die hun producenten gebruiken, dus het is moeilijk om te weten te komen of het nu vegan is of niet.

Leren patches

Leren lappen zijn stukjes leer die op kleding worden genaaid. Ze komen het meest voor aan de achterkant van de tailleband van spijkerbroeken en als versiering op tassen of jassen.

Ze zijn niet noodzakelijk dus je kunt ze gemakkelijk vermijden. Of je kunt ze vervangen door patches van veganistisch leer of andere veganistische materialen.

Inkten en kleurstoffen

Een deel van de inkt die wordt gebruikt voor het verven van kleding is niet veganistisch. Ze kunnen gemalen luizen, botten en slakken bevatten.

Zeefdruk is ook een niet-veganistische methode om kleding te bedrukken. Het bevat meestal gelatine dat afkomstig is van slachtafval van dieren (botten, huid, organen, nagels, enz.).

Inkten op waterbasis zijn dierproefvrij en ze zijn ook milieuvriendelijker en minder giftig dan andere inkten.

Knopen (parelmoer en hoorn)

Parelmoer is de schelp van een oester. Het kan worden omgezet in knopen die erg mooi zijn, maar ze zijn helaas niet veganistisch.

Er bestaan ​​ook knopen gemaakt van de hoorns van runderen, schapen, waterbuffels en herten. Deze zijn ook niet veganistisch.

Gelukkig zijn er veel verschillende synthetische en natuurlijke materialen, dus je moet gewoon iets anders kiezen dan parelmoer of hoorn.

Waarom kiezen voor door PETA goedgekeurde items?

Als je door PETA goedgekeurde veganistische kleding kiest, hoef je niet elk materiaal op het label te controleren (en zelfs de stoffen die niet op het label staan) om er zeker van te zijn dat er niets van dieren afkomstig is. PETA heeft het al voor jou geverifieerd!

Let op, omdat vegan mode op dit moment trending is, zijn er merken die hun kleding als veganistisch labelen, zelfs als ze dat niet zijn.

Er is echter één ding waar je op moet letten wanneer je winkelt bij een door PETA goedgekeurd merk! Er zijn merken die door PETA goedgekeurde veganistische leren tassen verkopen, terwijl ze ook parels verkopen die niet veganistisch zijn. Dus ook al heeft een merk de door PETA goedgekeurde certificering voor een materiaal, het is mogelijk niet geldig voor de hele collectie.

Peta Approved Vegan

Hoe vegan kleding te kopen?

Als je net aan je veganistische modereis begint, is het niet gemakkelijk om al deze regels in gedachten te houden. Maar maak je geen zorgen, na een tijdje wordt het een tweede natuur, iets waar je niet elke keer over hoeft na te denken als je iets koopt.

Is het moeilijk om alleen vegan mode te kopen?

Zoals ik hierboven al schreef, kan het in het begin verwarrend zijn en moet je de dingen misschien wat grondiger onderzoeken maar na een tijdje wordt het gemakkelijker, heb je je favoriete merken en hoef je er niet eens meer over na te denken.

Er zijn veel opties en je hebt waarschijnlijk al veganistische kleding waarvan je niet eens weet dat ze vegan is. Je katoenen T-shirts (niet zeefdruk) zijn waarschijnlijk veganistisch.

Het is ook goed om te accepteren dat je onderweg waarschijnlijk een aantal fouten zult maken (iedereen doet dat) en dat is oké. Volgende keer doe je het beter!

Is er kleding die veganisten helemaal niet kunnen dragen?

Er is geen enkele kleding die veganisten volledig hoeven te vermijden. Er zijn veganistische versies van alles: schoenen, tassen, accessoires, veganistische leren jassen, nepbontjassen, alles.

Ze zijn te vinden in verschillende stijlen, dus je hoeft echt geen trends of bepaalde stukken te missen die je leuk vindt.

Wat te doen met niet-veganistische kleding die je al hebt?

Je bent onlangs vegan geworden, maar al je schoenen en tassen zijn gemaakt van leer, wat nu?

Ik zou zeggen: bewaar ze, draag ze. Het is bijna onmogelijk om een ​​hele nieuwe collectie kleding, schoenen en accessoires te kopen. Er kunnen veganisten of zelfs niet-veganisten zijn die zeggen dat je geen echte veganist bent als je leer draagt... Wel, wat je in het verleden hebt gekocht heeft nu geen enkel direct effect op de industrie of het leven van dieren (het zal geen grotere vraag naar leren schoenen creëren), wat je NU koopt, daar gaat het om!

Maar als je je niet meer op je gemak voelt met het dragen van leer of kleding van dieren, schenk ze weg, verkoop ze of ruil ze! Doe waar jij je goed bij voelt!

Kunnen veganisten tweedehands kleding kopen die niet-vegan is?

Ja. Waarom? Omdat je de merken en industrieën die deze artikelen produceren niet ondersteunt. Je creëert geen grotere vraag naar dit soort kleding.

Je ondersteunt de tweedehandsmarkt die helpt om textielafval te verminderen. Tweedehands kleding kopen is ook budgetvriendelijker dan iets nieuws kopen.

Sommige veganisten zijn van mening dat door het dragen van oud of tweedehands leer je het dragen van leer “normaliseert”. Ik begrijp waar dat vandaan komt maar de meeste mensen die je tegenkomt, geven er geen moer om of je kleding al dan niet veganistisch is. Trouwens, hoogwaardig PU-leer en sommige plantaardige leersoorten zien er bijna identiek uit als echt leer, dus ze zullen niet eens het verschil zien.

Maar nogmaals, als je het niet prettig vindt om niet-veganistische kleding te dragen, koop ze dan niet! Je zult waarschijnlijk niet veel tweedehands veganistische schoenen vinden, dus je zult ze nieuw moeten kopen. Anders kun je al het andere dat je nodig hebt in de kringloopwinkel krijgen, maar je moet meer op de details letten!

Is veganistische mode ethisch?

Helaas wordt niet alle veganistische kleding geproduceerd onder ethische omstandigheden en zonder uitbuiting van mensen. Naar mijn mening mogen deze merken zichzelf geen veganist noemen! Mensen zijn ook dieren, dus veganisten moeten ook de wreedheid vermijden die mensen wordt aangedaan. Zoek naar Fairtrade-gecertificeerde bedrijven en kleding die ethisch is geproduceerd.

Aan de andere kant vind ik dat mode die niet veganistisch is ook niet ethisch mag worden genoemd! Hoe kun je zeggen dat iets ethisch verantwoord is als het om moord en wreedheid gaat?

De toekomst van vegan mode

Ik geloof echt dat de toekomst vegan is, net als de toekomst van de mode. Het aantal veganisten groeit exponentieel en ook de veganistische modemarkt volgt dit patroon.

In de afgelopen jaren hebben we een aantal enorme stappen in deze richting gezien. Grote modemerken stopten met het gebruik van bont en exotische huiden als gevolg van publieke druk.

Minstens 15 Europese landen en Japan hebben de pelsdierhouderij al verboden. Californië, India en Nieuw-Zeeland hebben de invoer en verkoop van bont verboden.

Veganistische mode en de zoektocht naar alternatieve materialen hebben een enorm effect op de modewereld in het algemeen. De nieuwe, innovatieve materialen kunnen de hele industrie transformeren in iets dat veel milieuvriendelijker, duurzamer en diervriendelijker is dan de huidige kleding en accessoires.

Vrouw draagt vegan bohemian handtas

Bronnen

¹Peta, “Animals Used for Fur“
²Peta, “Exotic Skins: The Animals“
³Youtube, Peta, “How Geese’s Feathers Are Ripped Out for Down” – graphic footage
⁴Vegan Kicks, “Understanding Glues For Vegan Shoes“
⁵Shop Like You Give A Damn, “What Is Vegan Fashion?“
⁶Peta, “A Guide to the Fur-Free Revolution: These Places Have Banned Fur“
Ook https://theprettyplaneteer.com/ en https://www.veganisme.org.