Vegan voor het milieu!

De grootste bedreiging van de aarde: dierlijke landbouw

Het is een feit dat we de planeet in een epidemisch tempo vernietigen. Dierlijke landbouw is de belangrijkste oorzaak van het grote waterverbruik, dode zones in de oceanen, landontginning, het uitsterven van soorten, lijden en dood.

  Vegan worden halveert je ecologische voetafdruk

  Dierlijke landbouw produceert meer broeikasgasemissies dan alle auto's, treinen, vliegtuigen en andere vormen van transport over de hele wereld samen. Landbouw is verantwoordelijk voor 65% van alle door de mens veroorzaakte uitstoot van distikstofoxide (nitrous oxide) - een broeikasgas met 296 keer het aardopwarmingsvermogen van kooldioxide, dat 200 jaar in de atmosfeer kan blijven. Studies tonen aan dat veganistisch worden je ecologische voetafdruk halveert.

  Dierlijke landbouw gebruikt jaarlijks triljoenen liters water

  Dierlijke landbouw is verantwoordelijk voor 2/3 van alle zoetwaterconsumptie in de wereld. In een steeds meer door droogte geteisterde, opwarmende wereld is dit een totale verspilling. Je kan 2 maanden niet te douchen om dezelfde hoeveelheid water te besparen als het niet eten van 1 rundshamburger.

  Vleesconsumptie vernietigt de regenwouden van de aarde

  Dierlijke landbouw is verantwoordelijk voor 91% van de ontbossing van 's werelds grootste regenwouden. Elke dag gaan tot 137 planten-, dieren- en insectensoorten verloren als gevolg van de vernietiging van het regenwoud.
  De belangrijkste oorzaak van de vernietiging van het regenwoud is het verbouwen van graan en maïs om aan koeien te voeren. Ooit bedekten regenwouden 14% van het landoppervlak van de aarde. Nu beslaan ze slechts 6% en deskundigen schatten dat de laatst overgebleven regenwouden in minder dan 40 jaar kunnen worden verteerd. Elke seconde gaat anderhalve hectare regenwoud verloren. 

  Dierlijke landbouw vernietigt het land

  1/3 van het land ter wereld wordt gebruikt voor veeteelt. Zonder vlees- en zuivelconsumptie zou het wereldwijde gebruik van landbouwgrond met bijna 75% kunnen worden verminderd. Een gebied dat gelijk is aan de grootte van de VS, China en de Europese Unie en Australië samen.

  Einde van wereldhonger

  Elk jaar lijden 805 miljoen mensen aan chronische honger en die honger neemt toe. In plaats van onze bronnen op de meest energiezuinige manier te gebruiken door planten te kweken om ze rechtstreeks aan mensen te voeden, gebruiken we momenteel ons slinkende land en onze watervoorraad om graan te verbouwen om vervolgens dieren te voeren die we dan opeten. We zouden miljarden extra mensen kunnen voeden door simpelweg rundvlees, varkensvlees en gevogelte op te geven. Bedenk wat we zouden kunnen doen als de hele wereld alle dierlijke producten zou opgeven!

  De oceanen doen het slecht

  De oceanen worden overbevist en doen het heel slecht. Onderzoekers voorspellen dat alle visserijen tegen het jaar 2048 volledig zullen zijn ingestort als gevolg van verlies aan biodiversiteit, veroorzaakt door overbevissing en de vele andere menselijke bedreigingen waarmee de fauna en ecosystemen in de oceaan worden geconfronteerd. Vervuiling, de klimaatverandering, verzuring van de oceaan en het verlies van vitale habitats zijn allemaal factoren die hieraan bijdragen. In slechts 55 jaar zijn mensen erin geslaagd om 90 procent van de belangrijkste roofdieren van de oceanen, zoals walvissen, haaien, blauwvintonijnen en zwaardvissen uit te roeien. Bijvangst van de oceaanvisserij beslaat 40% van alle gevangen vis. Dit kunnen vissen zijn, maar ook andere dieren zoals dolfijnen, walvissen, haaien, zeehonden en schildpadden. Deze worden meestal buiten beschouwing gelaten, waardoor die 40% verlies, een complete verspilling en een vreselijke moorddaad is. Zonder een perfect evenwicht in de dierlijke voedselketen zal het bio-diverse ecosysteem van de oceanen instorten. Zonder de oceanen hebben we geen aarde.

  Marga vegan goods. Over mij.

  Jij kan nu al een verschil maken! Eet straks geen vlees of vis maar wel een extra portie lekkere groeten of een rijp stuk fruit.

  En heb je een nieuwe handtas nodig? Koop hem hier, bij Marga vegan goods, dan ben je er zeker van dat er geen dier is moeten sterven voor jouw prachtige nieuwe handtas.